آفتابنیوز : منابع آگاه به گفتوگوهای ایران و اروپا میگویند تهران تأکید کرده برای ماندن در برجام بایستی بتواند دستکم روزانه ۱.۵ میلیون بشکه نفت بفروشد.
چهار منبع دیپلماتیک اروپایی به خبرگزاری رویترز گفتهاند رقم مذکور در نشستهای اخیر میان مقامهای ایرانی و غربی رد و بدل شده، اما مکتوب نشده است.
آمریکا بعد از خروج یکجانبه از توافق هستهای برجام در اردیبهشتماه سال گذشته، تحریمهای نفتی علیه ایران را احیا کرد.
کشورهای اروپایی بعد از خروج آمریکا از توافق هستهای برجام وعده دادهاند با تضمین منافع اقتصادی ایران، این توافق را حفظ کنند. این کشورها، علیرغم ایستادگیهای لفظی و سیاسی در برابر اقدام آمریکا تا کنون حرکتی برای تحقق وعدههایشان صورت ندادهاند.
یک مقام اتحادیه اروپا گفت که ایرانیها رقم خاصی را برای فروش نفت مشخص نکردهاند، اما آنها میخواهند میزان تولید نفت آنها به قبل از زمان تحریمها برگردد. منابع دیگر گفتهاند ایران برای فروش نفت رقمی بین ۱.۵ میلیون تا ۲ میلیون بشکه در روز مشخص کرده است.
یک منبع که در گفتوگوهای «محمد جواد ظریف»، وزیر خارجه ایران در نیویورک حاضر بوده گفت: «ظریف به طور مشخص گفت که خواستار فروش ۲ میلیون بشکه نفت در روز است که این همان رقم فروش نفت ایران قبل از خروج آمریکا از برجام است.»
وی اضافه کرد: «ولی فکر نمیکنم که این مطالبهای جدی باشد. این امکانپذیر نیست و ایرانیها میدانند که این ممکن نیست.»
مقامهای اروپایی برآورد کردهاند ایران برای روپا نگاه داشتن اقتصادش باید ۱.۵ میلیون بشکه نفت بفروشد.
شورای عالی امنیت ملی ایران روز چهارشنبه (۱۸ اردیبهشتماه) در بیانیهای اعلام کرد قصد دارد «در راستای صیانت از امنیت و منافع ملی مردم ایران، و در اعمال حقوق خود مندرج در بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام» برخی اقدامات خود ذیل برجام را متوقف کند.
جمهوری اسلامی در این بیانیه که در اولین سالگرد خروج آمریکا از توافق هستهای صادر شده به کشورهای باقیمانده در برجام ۶۰ روز فرصت داده برای اجرای تعهدات خود به ویژه در حوزههای بانکی و نفتی اقدام کنند.
یک دیپلمات ارشد اروپایی گفت: «مسئله اصلی برای ایران صادرات نفت است، اما این مسئلهای است که ایرانیها بایستی از چینیها و هندیها مطالبه کنند.»
وی اضافه کرد: «زنده ماندن این توافق، یک تعهد جهانی است نه فقط تعهد اروپا، آنطور که ایرانیها ادعا میکنند.»
اتحادیه اروپا روز ۱۹ اردیبهشتماه با صدور بیانیهای ضربالاجل ایران را رد کرد و گفت «قویاً» به ایران توصیه میکند «از انجام اقداماتی که موجب تشدید مشکلات میشود، خودداری کند.»
«برنامه جامع اقدام مشترک» یا برجام، تیرماه سال ۱۳۹۴ میان ایران و پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل (آمریکا، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین) به علاوه آلمان (موسوم به گروه ۱+۵) حاصل شد.
دولت آمریکا از نخستین روزهای اجرایی شدن این توافق، کارشکنیها در اجرای آن و تلاش برای کاستن از مزایای اقتصادی ایران از آن را آغاز کرد. با روی کار آمدن «دونالد ترامپ» به عنوان رئیسجمهور آمریکا این کارشکنیها شدت گرفت و او بارها تهدید کرد کشورش را از توافق هستهای خارج خواهد کرد.
ترامپ سرانجام سهشنبه ۸ می ۲۰۱۸ (۱۸ اردیبهشتماه ۱۳۹۷) به طور یکجانبه آمریکا را از برجام خارج و دستور احیای تحریمهای متوقفشده علیه ایران را صادر کرد.
منبع: خبرگزاری فارس